Amikor nem is olyan régen száműztem a konyhából a tojást és a tejet is, bizony azt gondoltam, innentől kezdve problémás lesz a sütikészítés. Nagyobbat nem is tévedhettem volna: most az nem fér a fejembe, miért kell egyáltalán bármelyik sütibe tojás vagy tej.
Az egyik kedvenc receptem Steiner Kristóf vegán muffin receptje. Egyszerű és millió variációja létezik, a határ csak a képzeletünk.
Hozzávalók a nálunk bevált csokis változathoz (12 db muffinhoz):
- 1 csésze liszt (1 csésze = 250 ml)
- 1 kiskanál sütőpor
- 1/2 csésze cukor
- 1 kiskanál fahéj
- 2-3 evőkanál kókuszzsír
-1/2 csésze növényi tej vagy víz (leggyakrabban zabtejjel vagy rizstejjel készítem)
- 1 csészényi gyümölcs, jelen esetben eper (erdei gyümölcsökkel is nagyon finom, fagyasztott is lehet)
A gluténmentes változat esetében a növényi tej legyen rizstej vagy szójatej, de helyettesíthetjük sima vízzel is. A lisztet cseréljük fel valamilyen gluténmentes lisztkeverékkel vagy akár kukoricaliszttel!
A cukormentes változathoz használjunk xilitet és figyeljünk arra, hogy a gyümölcs ne legyen cukrozott.
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverem és a tésztát muffinpapírba adagolom. A gyümölcsöket a tetejére szórom.
180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm:)
A vegánság több mint étrend. A vegánság életmód.